[Eski] Automation sonrası volume fader ve mix ?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Pro Tools'da canımı sıkan bir durum var. Bir audio track içerisindeki ses seviyelerini değiştirmek için waveform seçeneğinde hiçbirşey yapılamıyor. Volume seçeneğine geçtiğimizde istediğimiz değişiklikeri yapabiliyoruz. Bu güzel ancak pro tools bu işlemi automation olarak yapıyor ve eğer benim gözden kaçırdığım birşey yoksa bunu real time yapmanın başka bir yolu yok. Örneğin Cubase ile çalışırken , bir audio track içinde istediğiniz bölümün sesini açıp kısabilirsiniz. Bunu yaparken automation'a gerek duymaz , direkt olarak wave üzerinden işinizi halledersiniz. Şimdi benim derdim ; pro tools'da bir kanalda automation kullanınca , o kanalın volume fader'ı yaptığımız işleme duyarlı hale geliyor doğal olarak. Ben bu kanalı genel mix içinde 2 db kısmak istedim diyelim , volume fader'ı oynatınca -hoop- eski yerine geri dönüyor haliyle. Automation sayfasında tüm kanalı playback marker ile seçince , yapılan automation korunarak kanalın genel ses seviyesi ile oynanabiliyor. Ama bir proje içinde çok sayıda track ile bu şekilde mix yapmak oldukça kullanışsız olur. Preferences içinde automation sayfasında ''Faders Move During Playback'' seçeneği var. Eğer bu seçeneği işaretlemezsek , volume fader automation hareketlerine duyarsız hale geliyor ve sabit duruyor ancak , fader ile oynadığımız zaman ses seviyesinde hiçbir değişiklik olmuyor sadece fader görüntüde aşağı veya yukarı hareket etmiş oluyor. HD için ''Automation Trim'' özelliği var ancak bu da tam olarak benim istediğim şeye karşılık gelmiyor ve zaten LE kullanıyorum. Automation off modunda sorun yok ama kanal içindeki denge için read veya diğer modlara dönmek zorunda kalıyoruz. Sonuç olarak Volume fader'ları automation sonrası bağımsız ve ses seviyesini kontrol edecek şekilde kullanmanın bir yolu var mıdır ? Ya da bir track içinde farklı ses seviyelerini real time olarak dengelemenin , automation haricinde başka bir yolu var mıdır? Yardımcı olursanız sevinirim.

merhaba,
sorunu yanlis anlamis olabilirim ama anladigim kadariyla cevap vermeye calisayim. pro tools`da bahsettigin gibi bir islem dedigin gibi automation ile yapilabiliyor. automatin mode`u write olarak secersen real time olarak play sirasinda fader ile volume automation (veya herhangi bir automation) yazabilirsin.

umarim yardici olabilmisimdir, olamadimsa mahcem abi yeter zaten aksama dogru.

Evet , write ile dediğin şekilde yapılabiliyor bunu denedim ama bu da automation oluyor nihayetinde. Benim istediğim automation olayından kurtulmak. Yok kurtulamıyorsam , aynı track içinde farklı region'ların seviyelerini illa ki automation ile dengeleyebiliyorsam , bu durumda o track'e ait volume fader'ı automation'dan bağımsız kontrol edebilmek istiyorum. Çünkü fader , automation'a duyarlı olarak hareket ediyor. Bu hareketi engellemenin de yolu var ancak , volume yine de automation'daki değere göre azalıyor ya da artıyor. Sadece automation off modunda , fader ile istediğim seviyeyi belirleyebiliyorum ancak bu sefer de track içinde yaptığım dengeler geçersiz oluyor. Cevap için teşekkürler :)

Automation Mode seçici butonu Auto Latch'e getir, mouse'u veya fader'ı oynattığın anda otomasyon değişikliklerini kaydetmeye başlar, bıraktığın yerde de tutar. Eğer Auto Latch yerine Auto Write seçersen potans nerede bırakıldıysa onu yazar, Auto Touch seçersen de bıraktığın anda daha önce automationda neresi yazılıysa oraya döner, varolanı okumaya devam eder.

M.

Uyuma çuval ağzı aç, sen cevap yazana kadar çözdüm bile :)

Forumda "Mahcem şimşekten daha hızlı yazar" derler, hehe 8)

M.

Mahcem , daha ben bu olayı çözersin yazmadan gelmişsin zaten çok sağol :D Bu durumda benim anladığım kadarıyla automation penceresine bir kere girmişsen , bundan sonra automation'dan bağımsız fader kullanılamıyor. Mix için zor bir durum değil mi bu sence ?

Eğer kanalda otomasyon istemiyorsan otomasyonda ne işin var? Otomasyon istiyorsan da neden şikâyet ediyorsun da Pro Tools'un mantığına göre otomasyonu yapmıyorsun?

Bu araba alıp yana doğru ilerletmeye çalışıp araba gitmeyince de "abi bu arabayı sürmek için zor bir durum değil mi?" demeye benziyor. Tekerlekler öne doğru baktıkça araba asla yana doğru gitmez.

Eğer Pro Tools'daki otomasyon mantığını iyi öğrenirsen sorun olmaz.

M.

Auto Off = Otomasyon kapalı.

Auto Read = Otomasyonu okur ama yazmaz.

Auto Touch = Bu "punch in/out" gibi çalışır. Yani parmağını fader'a ya da mouse'a dokundurana kadar mevcut ne otomasyon bilgisi varsa onu okur ve uygular, dokunduğun andan itibaren kayda girer, bırakana kadar yaptığın bütün hareketleri mevcut otomasyon bilgisinin üzerine kaydeder, bıraktığın anda da otomasyon kayıttan çıkar, eski mevcut otomasyon bilgisini okuyup uygulamaya devam eder. Buradaki timeout ve fader'ın son bırakıldığı yerden sıradaki ilk eski bilgiye dönüş hızı vs gibi parametreleri Preferences > Automation 'da Touch Timeout ve AutoMatch ayarlarından halledebilirsin (eğer fabrika ayarlarını beğenmezsen).

Auto Latch = Aynı Auto Touch gibidir, ama potansı/mouse'u bıraktığında punch out yapmaz, potansı nerede bıraktıysan o konumu şarkıyı durdurana dek kaydeder, alttaki bilgiyi de siler. İlk dokunmadan önceki otomasyon bilgileri oldukları gibi kalır, ama dokunduktan sonrakiler gider.

Auto Write = Play'e bastığın andan itibaren yazmaya başlar, potansa veya fareye dokunup dokunmaman farketmez, ne var ne yoksa siler, yerine potans playback sürecince neyi gösteriyorsa onu kaydeder. Tehlikeli bir seçenektir, o yüzde zaten Auto Write konumunda bir otomasyon kaydettiğinde Stop'a basar basmaz Otomasyon Modu Seçicisi Auto Write konumundan çıkar, Auto Latch'e döner ki yanlışlıkla tekrar play'e basarsan ve autoreturn to zero ayarında isen son yaptığın otomasyon hareketleri buhar olup uçmasın diye.

M.

Audiosuit'in içinde Gain adlı bir Plug-in var.Kısmak istediğin alanı otomasyon yapmadan -/+ process edebilirsin.Yalnız gain arttırırken dikkatli olmak lazım, önce find peak opsiyonunu kullanıp seviye belirlemek mantıklı olur.

Mahcem' Alıntı:
Eğer kanalda otomasyon istemiyorsan otomasyonda ne işin var? Otomasyon istiyorsan da neden şikâyet ediyorsun da Pro Tools'un mantığına göre otomasyonu yapmıyorsun?

M.

Mahcem , benim de demek istediğim bu , otomasyonda işim olmasın istiyorum zaten. Benim Pro Tools'un otomasyon mantığıyla ilgili bir problemim yok , aksine çok da beğeniyorum eğer kullanmak istersem. İlk yazdığım yazıda belirtmiştim ; Cubase'de otomasyona gerek kalmadan , direkt audio üzerinden istediğin volume ayarını yapabiliyorsun , kanalın kendi içindeki dengesinden söz ediyorum burada. Sonra aynı kanalın genel mix içindeki dengesini de mixerden o kanalın volume fader'ı aracılığıyla dilediğin gibi belirleyebilirsin. Pro Tools'da da aynı şekilde olabilir mi diye merak etmiştim..Araştırdım kendim , olmayınca foruma sorma gereği duydum. Anlıyorum ki olmuyormuş. Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim , şu an pro tools'daki mantığı kavramış durumdayım.

Aykut , evet senin önerin de aklımdan geçen bir yöntem ama ben daha pratik bir çözüm arayışındaydım. Teşekkür ederim.

ah ben anlamaya başladım galiba senin ne yapmak istediğini. track içindeki otomasyonu sabit tutarak genel mix seviyesine göre + veya - offset vermek istiyorsun, vca group yapmak istiyorun yani bir anlamda (daha kötü anlatılamazdı herhalde). bu mahcem abi'nin de dediği gibi pro-tool'un çalışma mantığıyla ilgili bir durum.

abi şimdi track içinde istediğin gibi otomasyon yapıyorsun. daha sonra o track'in output'unu mesela buss 1-2 olarak atıyorsun. daha sonra başka bir audio (ya da aux) track açarak bunun da input'unu buss 1-2 olarak atıyorsun. bu yeni açılan track diğer track'in offset'ini belirleyen bir nevi master oluyor bu durumda. bu yeni track'i mix'e göre automate ederek sorunun çözülüyor.

hala sorununu anlamadıysam kendimden süpelenmeye başlıycam sanırım :)

jumping_cat_music , olay tam olarak budur beni çok iyi anladın :D Ben de aynen senin anlattığın şekilde sorunu çözüyordum. Sonra dedim ki bu program kullanım kolaylığı ile meşhur bunun başka bir yolu olsa gerek. Her kanal için aux açacak halimiz yok dedim. Ama görünüşe göre var galiba! Anlatmak istediğimi tam olarak yakaladın , teşekkür ederim.

olcay anar' Alıntı:
gain'le volume aynı şey mi aykut? ve aynı şey olsa da daha mı pratik?

bence direk kompresörle yapmak lazım :mrgreen:

Gain'le volume farklı şeyler.Gain'de maximum peak noktası 0 olmalı,yoksa ses bozulmaya başlıyor.

Bazen çok düşük kaydedilmiş kanalların volümünü açmak yetmiyor mix içinde.Bu durumda direkt Gain ile arttırıyorum volümü,çünkü +6/+12 yetmeyebiliyor.Bazen de kompresörsüz yapılmış kayıtlarda eğer vokalistin mikrofon tekniği kötüyse, hece bazlı kullanıyorum otomasyon yerine.

Kullanım pratikliği sizin kullanma alışkanlığınızla ilgili biraz.Seçtiğiniz alan büyük ise zaman alıyor process işlemi.Ama kısa alanları kısıp açmak ise niyet 1-2 saniye gibi bir süre çok uzun değil sanırım.Kullanım kolaylığı sunan bazı programlar da var.Ben QuickKeys kullanıyorum ProTools'la.İstenen plug-in'i istediğiniz tuşa kısayol olarak atıyabiliyorsunuz, vakit kaybı azalıyor.Zaten ProTools'la ya otomasyon yazabilir, ya da process ederek bir çözüm bulabilrsiniz.Başka yolu yok malesef.

Pro Tools'ya her yol mubahtir arkadaslar.
Otomasyon yaptiginiz kanali volume view pozisyonuna getirin. Butun kanali higlight edin. (triple click) Ondan sonra yukardan "Trim" aletiyle butun otomasyonu yukari yada asagi almaniz mumkun.

aykut' Alıntı:
Gain'le volume farklı şeyler.Gain'de maximum peak noktası 0 olmalı,yoksa ses bozulmaya başlıyor.

Bazen çok düşük kaydedilmiş kanalların volümünü açmak yetmiyor mix içinde.Bu durumda direkt Gain ile arttırıyorum volümü,çünkü +6/+12 yetmeyebiliyor.

Kavramları birbirine karıştırmışsın. Gain ile volume nasıl farklı şeyler?
Burada farkli olan senin verdiğin 0 ve +6/+12 referanslari.
Gain penceresinde gordüğün 0. 0dbfs demek. Yani dijital ortamda mutlak tavan. +6/12 ise db değişimi miktarı. Yani sesin artış oranı.
Örneğin faderin değeri 0 ise, bu demektir ki fader kazanç vermiyor.
Ama gain penceresinde tavan olarak 0 ayarlarsan, allah ne verdiyse alırsın kazanç olarak.

Mundox' Alıntı:
Pro Tools'ya her yol mubahtir arkadaslar.
Otomasyon yaptiginiz kanali volume view pozisyonuna getirin. Butun kanali higlight edin. (triple click) Ondan sonra yukardan "Trim" aletiyle butun otomasyonu yukari yada asagi almaniz mumkun.

Vedat katıldığın için teşekkürler. Evet bu da uygulanabilir , konu başlığını açarken ilk yazımda bu yöntemden bahsetmiştim. Ancak çok kanallı projelerde mix yapmaya çalışırken bana keyifsiz gelen bir yöntem. Mixeri kullanmanın rahatlığı varken , mixeri kullanabilecek bir yöntem arayışı içine girmiştim. Kafamda Pro Tools 'daki felsefe iyice otumaya başladı . ''jumping_cat_music'' son yazısında bende uyanan soru işaretini çok iyi tarif etti benim de en çok tercih ettiğim yöntemi önerdi. Sanırım herkes farklı yöntemler kullanıyor ve nasıl rahat ediyorsa , nasıl mutlu oluyorsa o şekilde çalışıyor. Ben nihayetinde Cubase'de tarif ettiğim olayın Pro Tools için geçerli olamayacağını hepinizin yardımları sayesinde anlamış oldum. Pro Tools'da otomasyon şart , Cubase'de değil. Projemi Pro Tools ile çalışmak istiyorsam , kendim için en kullanışlı çözümü seçip yola devam etmeliyim.

Sevgili Vedat,

Karişan bir durum yok,eksik yazmış olabilirim.Gain'de gözüken 0 mutlak tavan, doğrudur.Fader'ın kazanç verip vermemesi mix içinde konuma bağlı.Bazen -10'dan -5'e getirmek yeterli kazanç verebilir.Bazen çok düşük alınmış kayıtlar oluyor -20 gibi mesela, bunları fader ile istenen seviyeye getirmek mümkün olmuyor(+6/+12 proje seçimine göre değişen bir maximum volume opsiyonu).Bunu kastetmiştim.

Geri