Akýn ben de ney çalýþýyorum bir süredir. Kuzenim de bir üniversitede Türk müziði okuyor ve okuldaki enstrumaný ney. Ondan yardým alýyorum bazen.
Bildiðim kadarýný aktarayým. Ama yine de çok ciddiye almasan da olur çünkü tamamen yanlýþ konuþuyor olabilirim. Neyde, iki nota, özellikle uzak notalar arasýnda sadece üfleme þekli deðiþtirilerek glissando elde edilemiyor. Kafayý yana eðip daha yan üflemek koma almak için kullanýlýyor, yani batý sisteminde 1 semitone bile fark almak çok zor, daha yukarýsýný da farklý perdeleri kapatýp açmadan almanýn(nefes yönü deðiþtirerek) pek imkaný yok sanýyorum.
Bu neyzenlerin elde ettikleri efekt, parmak hareketleri ile ilgili aslýnda. Gözlemlediðim kadarýyla. yani üflerken, çok yumuþak hareketlerle parmaklarýný bir bir kaldýrýp(çok hýzlý bir þekilde, ataklarýný gizleyerek) bu efekt elde ediliyor anladýðým kadarýyla. Yani bir þekilde iki nota arasýndaki diðer notalarý "çok hýzlýca" parmaklarýnla tarýyorsun. Üflemen de yön olarak deðil ama þekil olarak anlatmasý zor bir þekilde bu farklý perdelerin ataklarýný gizleyecek þekilde deðiþiyor ki aradaki üfürdüðün notalar ayrý notalar gibi deðil de iki nota arasýný tarayan diðer sesler gibi çýksýn.