[Eski] Ney enstrumanı hakkındaki düşünceleriniz

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

ozanoyunbozan

Yeni üye
Arkadaşlar ney üflemiş ya da neyin sesine ilgi duyanlarınız varsa fikirlerini beklerim..
Lakin Ramazan ayı da geldi, televizyonlarımızda ney seslerini işitmeye başladık..Ama her nedense diğer zamanlarda sağda solda olsun nadiren rastlanılır bu efsanevi sazın sesine.

Genelde hangi ney çeşidini kullanırsın? Biliyorum hepsinin farklı bir havası var, ama belki de üzerinde daha fazla durduğun bir tanesi olabilir...
Bir de kime açtırdın neyini?

Ney enstrumanı?:p

ben hastasıyım,daha üflemek nasip olmadı ama feci dinlerim.:)

zormuş ses çıkarmak diyorlar ondan yemiyo:)

önce gitarı yiyip bitirmem lazım şöle 10 sene sonra bulaşırım belki:p

Ben bir süredir uğrasiyorum..2 tane ney'im var..Kız ney ve Mansur olmak üzere..Valla ses çıkarması gerçekten zormuş diye baslarsanız gerçekten de uğraştırır sizi..
Bir de insanlar hep 'Yahu ben trompet bile çalmış adamım, ama ney'den hala ses çıkaramadım,neden bu böyle zor ki?' diye yaklaşması bana çok komik geliyor. Sonuçta ikisi çok farklı.

EternaLcRy' Alıntı:
zormuş ses çıkarmak diyorlar ondan yemiyo:)

bende denemiştim neyzen bir arkadaşım sayesinde..baya bi uğraştım..tansiyonum düştü hatta üflemekten..ama sonuçta odu..çok keyifli bir enstrüman,bayılırım sesine..

hehe o zaman tulum u hiç araya sokmayalım... sadece üfleme tekniği yetmiyor.

bu arada neyzen insanlarada gerçekten saygı duyarım. Neyin köklerine baktığımızda belki başka hiçbir enstrumanda olmayan unsurlar ile karşılaşırız.
anadoluda asırlardır insanlar ney ile zikretmişler. insanın tüyleri ürperiyor.
Son yıllarda ney in popülerleşmeside güzel birşey. atölyeler kapanma tehlikelerini atlattı. Darısı unutulmaya yüz tutmuş güzel anadolumun diğer enstrumanlarında. mesela tulum. Arkadaşlar belki inanmassınız şu an türkiyede faal iş yapan bir tek tulum atölyesi kalmamış. hepsi kapalı, adamlar başka işlere yönelmiş fındık, çay esnaflık filan. Haziran ayı boyunca trabzon rize pazar arhavi hopa borçka... nereye gitmedim ki bulmak için adamların hiçbiri yapmıyrdu, bir tanıdık bulduk, kırk hatırla bir tane yaptı sağolsun. Bu gerçekten çok üzücü birşey bunuda sözü gelmişken belirtmek istedim

sevgilerle

bu arada hemen araya ufacık bir anı sıkıştırıyım.
"arkadışımın babası ney çalar. onunla bu <üflüyorum ses çıkaramıyorum> bahsi üzerine konuşurken bana: ney hislidir, kalbi fesat olana değil , yüreği temiz olana gönül verir demişti."
aslında bunun doğru olmadığını, bilimsel bakıldığında saçmalık olduğunu biliyordum ama bu bile bize felsefesi hakkında ne kadar güzel ipuçları veriyor.

Ney'in en güzel özelliği ruhani tarafıdır zaten. Eğer kalbin temiz değilse bile üflemeye başladığından itibaren arındığını hissedersin zaten. Olayın güzel tarafı budur. Ruhunu vererek çalarsan ondan o derecede de güzel sesler alırsın. Onu çalarken hissetmek lazım arkadaşlar. Biliyorum belki teknik açıdan bakıldığında belirli bir tutuş açısı vs. ile ses çıkarabilirsin. Ama onu tekniksel bazda değerlendirmeye alırsan ve öyle çalarsan sürekli,çalarken o zaman da ruhun kaybolur. Olay budur.

Geçen gün Yeni Şafak gazetesinde rast geldiğim bir haber:

http://www.yenisafak.com/arsiv/2005/ekim/02/g10.html

Niyazi Sayın ekolünün
BAYAN TEMSİLCİSİ

Niyazi Sayın'ın öğrencisi olan Burcu Sönmez, uluslararası üne sahip tek bayan neyzenimiz olarak birçok ülkede konser veriyor

ŞAMİL KUCUR

Uluslararası üne sahip tek bayan ney hocamız 25 yaşındaki Burcu Sönmez, Caferağa Medresesi'nde ney kursu veriyor. Yaşayan efsane olarak adlandırılan neyzen Niyazi Sayın'ın talebesi olan Burcu Sönmez, birçok ülkede ney konserleri veren ilk neyzen olma özelliğini de taşıyor. "Niyazi Sayın hocamdan ders alma bahtiyarlığına erişmem benim için Allah'ın bir lütfudur" diyen Sönmez neyle buluşma hikayesini şöyle anlatıyor: "1990 yılında ney sesinin büyüsüne kapıldım ve . İ.T. Ü. Türk Müziği Bölümü'nün giriş sınavlarına katıldım. Sınav 3 aşamalıydı ve ben en yüksek puanı aldım. Bana hangi sazın eğitimini almak istediğim soruldu. İsmini hatırlayamadığım bir jüri üyesi ise 'Eğer ud çalarsan bundan yıllar sonra sıradan bir insan olursun. Ama ney üflersen 'tek' olabilirsin' demişti. Bu sözden çok etkilendim ve tercihimi neyden yana kullandım."
Lüksemburg, Fransa, Mısır'da 'ney' konserleri veren ve ilk solo bayan ney albümü çıkaran Sönmez şimdi Caferağa Medresesi'nde aralarında hakim, sanatçı, grafiker ve üniversitelilerin de bulunduğu öğrencilerine ney dersi veriyor.

0204g2.jpg

Burcu Sönmez'i biliyorum, TRT'de çıkıyordu periyodik olarak, ben de ilk gördüğümde çok şaşırmış ve sevinmiştim. Çok yumuşak ve etkileyici bir çalışa sahip. Zaten Niyazi Sayın ekolünden yetişenler asla çalış olarak hüsrana uğratmıyor.
Efsanevi üstad Niyazi Sayın'ı ayrıcalıklı olarak kutlamak lazım. Kendisi her ne kadar şimdi küçücük evinde sade bir yaşam sürdürmekte olsa da mütevazılığı ve olağanüstü sanatçılığı ile yediden yetmişe herkesin takdirini toplamıştır. Çok yaşa Niyazi hoca, nefesine kuvvet...

Neyden ses çıkarmak için uğraşırken insan bir garip oluyor. Eğer tepeniz atmazsa ve saatlerce devam ederseniz, aşmış insan gibi hissediyorsunuz. Sabır ve sakinlik dozu tavan yapıyor. Bildiğimiz dünyadan sıyrılmadan ses çıkarmak zor. Öyle ses çıkarınca da cıvımamak gerek.
Yanınızda birileri varken de olmuyor. Adamlar gülüp duruyorlar. "Beyler herife bakın , bediüzzaman" diye saçmalamaya başlıyorlar. İnançsız adamlar ne olacak... 8)

Medrese, külliye bu işler için en iyi yerler olsa gerek gerçekten, zaten ebru uygulamaları falanda o gibi mekanlarda yapılıyor.

Zor iş. Evdeki neye bir ara el koyunca babam çok sevinmişti. "Çocuk yola geldi herhalde". Etüd kitabı falan vermişti.

Mahcem abi kadar pis üflemesem de ben de az çok uğraşıyorum. 1 senelik tazecik sayılırım. www.akinu.cjb.net sitesinde Daha da alengirli adlı 1 dakikalık ney çalışmamın kayıdı var. Kayıttan da anlaşılacağı üzere ney kaydetmedeki başarım üflemedeki başarımdan daha felaket.

Ney süper alettir. Tek seslidir, ses genişliği sınırlıdır, ancak müziğin sayılar olmadığını kanıtlar bir sesi vardır. Dinleyeni alır götürür.

ozanoyunbozan' Alıntı:
Takdir ettiğiniz neyzenler var mı bu arada? Çalışmalarını zevkle dinlediğiniz?

Merhaba arkadaşlar, foruma az evvel katıldım, 9 ay süredir ney üfelemekteyim. Başar Dikici, Aziz Şenol Filiz, Arif Erdebil ve Hakan Polat'ı keyifle dinliyorum.

kayıtlarda çok ugrasıyoruz
sagolsun NEYZEN arkadaslar entonasyonu bozuk çalmakta ısrar ediyorlar:)
entonasyonu tutturmak epey zor kulagın çok iyi olması gerkiyor, işin içine bi de komalar girince zaten kopuyor olay, tamamen çalanın işitme gücüne baglı ,
tek başına fena değil ama armoni ile
:(
epey zor
zor bi işe girişmissin kolay gelsin:)
başarılar

Neyzenlerin entonasyonunun kulağa bozuk geldiği zamanlara dikkat edersek, genelde batı müziği tarzındaki enstrumanlarla birlikte ney'in çalındığı anlar karşımıza çıkar.Elbette acemi bir neyzenin bu konuda yapabileceği bir şey yoktur. Ama usta neyzenler bile batı müziği enstrumanları ile birlikte çalarken aynı sorunla karşılaşabilir. Bunun en büyük nedeni ise bizim nota ve akort sistemimizin batılılardan farklı olmasıdır. Ek olarak ney üfleyebilmek için ciddi anlamda iyi bir kulağa sahip olmak gerekir. Mesela ben geçen sene arkadaşla birlikte bir kayıt aldım. Çaldıktan sonra ''bu sefer iyi oldu ya'' gibisinden konusuyorduk ki bir baktık neyin akordu resmen bozuk çıkmış. Nedeni de baş açısını yanlış tutmam idi. Neyse sonra düzelttik sorunu. Kısacası o kadar hassas bir enstruman ki en ufak bir hatayı bile affetmiyor.

Bir süredir ney çalışıyorum. Süleyman Erguner'in ney metodunu çalıştım. Fakat ney üzerinde glissendo (notalar arasında akıcı geçiş) yapamıyorum. Üflerken kafayı sağa doğru eğince bunların yapıldığına dair duyumlar alıyorum, ancak beceremiyorum. Acaba bunun nasıl yapıldığını biri anlatabilir mi? Ne kadar ayrıntılı olursa o kadar şahane olur zira başlangıç seviye sayılırım.

Akýn ben de ney çalýþýyorum bir süredir. Kuzenim de bir üniversitede Türk müziði okuyor ve okuldaki enstrumaný ney. Ondan yardým alýyorum bazen.

Bildiðim kadarýný aktarayým. Ama yine de çok ciddiye almasan da olur çünkü tamamen yanlýþ konuþuyor olabilirim. Neyde, iki nota, özellikle uzak notalar arasýnda sadece üfleme þekli deðiþtirilerek glissando elde edilemiyor. Kafayý yana eðip daha yan üflemek koma almak için kullanýlýyor, yani batý sisteminde 1 semitone bile fark almak çok zor, daha yukarýsýný da farklý perdeleri kapatýp açmadan almanýn(nefes yönü deðiþtirerek) pek imkaný yok sanýyorum.

Bu neyzenlerin elde ettikleri efekt, parmak hareketleri ile ilgili aslýnda. Gözlemlediðim kadarýyla. yani üflerken, çok yumuþak hareketlerle parmaklarýný bir bir kaldýrýp(çok hýzlý bir þekilde, ataklarýný gizleyerek) bu efekt elde ediliyor anladýðým kadarýyla. Yani bir þekilde iki nota arasýndaki diðer notalarý "çok hýzlýca" parmaklarýnla tarýyorsun. Üflemen de yön olarak deðil ama þekil olarak anlatmasý zor bir þekilde bu farklý perdelerin ataklarýný gizleyecek þekilde deðiþiyor ki aradaki üfürdüðün notalar ayrý notalar gibi deðil de iki nota arasýný tarayan diðer sesler gibi çýksýn.

Geri